Keresés
 • Xantus Drinkcheck Hungary

A fesztiválok története

Ma már el sem tudunk képzelni olyan nyarat, ahol nem kerülne megrendezésre számos fesztivál, mégis kevesen tudják, hogy már az aztékok, a görögök és a rómaiak is tartottak ilyen jellegű összejöveteleket, igaz, akkor még a vallás állt az előtérben. Emiatt nem a zene, hanem legfőképp a sport, a művészet és különböző vallási szertartások voltak a fő programok.Az első, ismert fesztivál Apollón tiszteletére került megrendezésre, K.e. VI. században a görögországi Delphoi Stadionban. Leginkább sportjátékok és a költészetből állt a program, amelyet négyévente rendeztek meg.


A rómaiak is tartottak különböző istentiszteleteket, de ők leginkább lovas versenyekkel mérték össze erejüket. Ilyen pl. az Equirria, amelyet Mars, a háború isten tiszteletére rendeztek meg februárban és márciusban.


A Középkorban folytatódtak a fesztiválok, viszont itt a versenyek helyett már az evés kapott központi szerepet. Több fogásos menüvel várták a vendégeket a szervezők. Végül itt került a képbe a zene és a tánc is, amely már ismerősebb, ha a mai fesztiválokra gondolunk.


Az igazi fesztivált, ahogy ma is ismerjük, csak sokkal később, 1967. június 16. és 18. között rendezték meg. Ez egy spontán megmozdulás volt a San Franciscó-i Golden Gate parkban, ahol a spontaneitás ellenére kb. 50 ezer ember gyűlt össze, hogy békésen zenéljenek, illetve a koncerteket meghallgassák.


Amerikában ekkor már sok jazz fesztivál zajlott, de ezek inkább underground fesztek maradtak, kevés hírveréssel.


A legismertebb fesztivál mégis az 1969. augusztus 15-18. között megrendezett Woodstock! Itt már több mint 500 ezer ember jött össze. Meglepő módon, mégsem volt erőszak vagy káosz, de az is biztos, hogy itt született egy új életstílus.Páran még biztosan emlékeznek, hogy eleinte a Budapest helyszínnel rendelkező Sziget Fesztivál is a woodstocki életérzésre utalt. Emiatt is indult el a 2. Sziget “Eurowoodstock” címmel.Ma már szinte minden nyári hónapban találhatunk fesztivált. Magyarországon a leghíresebb közé tartoznak:

 • Sziget Fesztivál

 • Balaton Sound

 • Volt Fesztivál

 • EFOTT

 • SZINA világ minden táján vannak kisebb-nagyobb fesztiválok, összeszedtünk néhányat, a legismertebbek közül:

 • EXIT (Szerbia)

 • Oktoberfest (Németország)

 • Tomorrowland (Belgium)

 • Holi Festival (India)

 • Glastonbury (Anglia)

 • Festival de Cannes (Franciaország)

 • Roskilde (Dánia)

 • Las Fallas (Spanyolország)

 • Carneval (Brazília)

 • Fuji Rock (Japan)

 • Burning Man (Nevada)

 • Coachella (California)


Bár a Holi Feszten színes porokat dobáló indiaiakat, vagy a hatalmas bábukat elégető spanyolokat sem nevezhetjük hétköznapinak, de léteznek igazán őrült fesztiválok is, így, ha már unalmasnak tartanád a sima fesztiválokat, akkor látogass el a következő fesztek egyikére:


1. Majombüfé fesztivál (Thaiföld)

Szerencsére itt nem arról van szó, hogy majomhúst ennének a résztvevők, hanem pont, hogy a majmok előtt tisztelegnek. Ezért egy hatalmas svédasztalos büfével várják őket, megköszönve, hogy még annyi turistát vonzanak évente.2. La Tomatina (Spanyolország)

Egy 70 éves múlttal rendelkező paradicsomcsata. Hogy miért? Erre igazából nincs konkrét válasz, de a spanyolok imádják ezt az ünnepet, ahol szó szerint paradicsomokkal dobálóznak, majd megmártóznak a piros tócsákban.3. Polar Bear Swim (Kanada)

Kanadában minden januárjában a fagyos English Bay Strandon úsznak egyet a emberek, mert a legenda szerint szerencsét hoz a következő évre. Már 1920 óra létezik a Polar Bear Swim Club, és évente több ezer úszó merül el a jéghideg tengerben.4. Csend napja (Bali)

A sziget nem csak csodálatos természettel bír, de a spiritualitásra is nagy hangsúlyt fektetnek az ott lakók. Emiatt évente egyszer megrendezik a csend napját, amelyen még a turistáknak is részt kell venniük, ha nem akarják megsérteni a közönséget. 24 órán keresztül senki nem szólhat meg, mindenkinek relaxálnia, meditálnia kell.5. Viking Fesztivál (Shetland-Island)

Évente egyszer több ezer skót gyűlik össze a Shetland-szigeteken, hogy megemlékezzenek, a viking örökségükről. A nézőket egy látványos ünnepség fogadja, ahol a helyiek viking ruhát és fényesen csillogó szárnyas sisakok öltenek magukra. Fejszékkel, pajzsokkal és égő fáklyákkal felszerelkezve vonulnak végig énekelve a városon egy hajót húzva, amelyet a végén vízre engednek és felgyújtanak. Ezután hajnalig ünnepelnek.


Idén melyikre mész el? A Xantus karszalagod ne hagyd otthon! ;)


Ne bízd a véletlenre, csekkold az italod!#xantushungary #blog #buli #karszalag #biztonság #fesztivál #fesztiválok #szretartások #sziget #volt #balatonsound #efott #szin #exit #nyaralás #üdülés #kikapcsolódás

114 megtekintés

Copyright © 2019 Xantus Drinkcheck Hungary - minden jog fenntartva