Keresés
  • Xantus Drinkcheck Hungary

A drogok története

A drogok története hosszabban nyúlik vissza, mint gondolnánk. Mondhatjuk, hogy az emberiséggel egy koros. Már az Újkőkorszakban kezdték el élvezni a bódító növények hatását, mint pl. a mákét (feldolgozott formában ópium). Mivel fájdalomcsillapítónak és érzéstelenítőnek is alkalmas volt, még műtétek végrehajtásához is használták. Erről az Ebers-papiruszon találunk feljegyzéseket.

Többen kértek ki italt. Az egyik pohár GHB-t tartalmaz. Te meg tudod mondani melyik?


“A drog „pszichoaktív szer”, vagyis egy kémiai anyag, amely megváltoztat(hat)ja az agyműködést, hat az idegrendszerre. Befolyásolhatja a gondolkodást, az érzelmeket, a hangulatot, a tudatot, a viselkedést, a memóriát, a tanulást.”

(forrás: http://jeneialapitvany.hu/mi-az-drog-mi-az-kabitoszer/)


Az emberiség már évezredek óta használ kábítószereket. Míg régebben inkább orvosi céllal, azért az emberek gyorsan rájöttek, hogy ezáltal könnyen kijuthatnak a szürke hétköznapokból.

1804-ben állították elő a morfiumot, amely a mai napig folyamatos használatban van a gyógyszeriparban, de sok függő kezébe is kerül.


Csak sokkal később, az 1920-as években kezdték a legtöbb kábítószer forgalmazását törvényileg szabályozni. Volt, amelyiket betiltották, volt, amihez csak gyógyszertárakban lehetett hozzájutni.


Ma már annyi féle kábítószer létezik a világon, hogy nehéz lenne összeszámolni, de a legismertebbek közé tartoznak:

  • marihuána

  • kokain

  • speed

  • heroin

  • LSD

  • GHB (gamma-hidroxibutirát, köznyelven Gina)


2 csoportba sorolhatjuk a drogokat:

I. Legális, elfogadott drogok (pl. alkohol, gyógyszerek, nikotin, kávé)

II. Illegális drogok (serkentő, nyugtató és hallucinogének)


Hogyan működnek a kábszerek?

A drog az ember központi idegrendszerére hat és az agyra is befolyással bír. Az agyat különböző biokémiai folyamatok vezérlik, céljuk, hogy egyensúlyt és egészséges, jó közérzetet teremtsenek. A drogok beleavatkoznak ezekbe a biokémiai folyamatokba, és megváltoztatják azokat. A következmények sokfélék lehetnek, így vannak, amelyek nyugtató hatással bírnak, vannak, amelyek felpörgetnek, és vannak, amelyek teljes más világba varázsolnak el.


Ahogy látjuk, a minket körülvevő világ teli van drogokkal. Mindenki lehet függő, sok emberről nem is gondolnánk. De főleg a gyerekek és fiatalok vannak kitéve ennek a veszélynek. Itt fontos, hogy a szülő őszintén beszéljen gyermekével a veszélyekről. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor időben kell intézkedni. Sok szervezet által lehet segítséget kérni, ha nem tudnánk mi a teendő. Az interneten is egyre több oldal foglalkozik ezzel a témával, ahogy mi is.


Érdekességként elmondanánk, hogy az állatvilág sem kivétel. Ahogy az emberek, úgy az állatok is képesek használni tudatmódosító szereket. Tudósok megfigyelték számos állatfajnál, hogy többször is használják pl. a különböző növények kedélyjavító vagy bódító hatását.

Ilyenek a delfinek, akik gömbhallal játszanak, amely ennek hatására felfújódik és idegmérget bocsát ki. Ezáltal a delfinek jó kedvre derülnek.

De a jaguár is ősidők óta csipeget egy a dzsungelben honos indából, amely élénkítő hatással bír.

A rénszarvasok pedig télen mindent felfalnak, amit találnak, így fedezhették fel azt a gombát, amely hatására pszichedelikus élményben lesz részük.


Mi semmiképp nem ajánljuk egyik drog kipróbálását sem! Egyik veszélyesebb, mint a másik és soha nem tudhatod, a Te szervezeted hogyan reagál az adott szerre!


Mivel manapság sajnos akaratlanul is használói lehetünk különböző szereknek, fontos az óvatosság! Egy pillanat alatt becsempézhetik az italunkba pl. a GHB drogot, amelynek hatására könnyen áldozattá válhatunk, hisz hasonló, de erősebb tüneteket produkál, mint az alkohol. Erről többet a "Mi az a GHB" című cikkünkben olvashatsz. De sose feledd, a Xantus karszalag 3-szoros biztonságot nyújt Neked bármilyen buliban!


NE BÍZD A VÉLETLENRE, CSEKKOLD AZ ITALOD!#xantushungary #karszalag #ghb #drog #drogmentes #csekkoldazitalod


91 megtekintés

Copyright © 2019 Xantus Drinkcheck Hungary - minden jog fenntartva